niedziela, 23 listopada 2014

Potrawka z kurczaka z dynią i pieczarkami

Tę potrawkę robię od lat i chyba nigdy mi się nie znudzi. Zwykle przyprawiam ją bardziej "po polsku", tym razem jednak zdecydowałem się na azjatycki smak - dodałem curry, anyż, trawę cytrynową, cynamon, chilli i wino ryżowe.

Składniki (dla 4 osób):


  • 4 piersi kurczaka
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 400 g dyni piżmowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 pęd trawy cytrynowej
  • 1 gniazdko anyżu
  • 1 cm kory cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 20 g mielonego curry
  • szczypta chilli
  • 50 ml wina ryżowego (Shao Xing)
  • sól

Sposób przygotowania:


Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Piersi kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w plastry w poprzek włókiem. Dodać do zeszklonej cebuli i dusić pod przykryciem 5 minut, od czasu do czasu mieszając

Gdy mięso się zetnie, dodać pokrojone w plastry pieczarki, przykryć ponownie i dusić jeszcze 10 minut, by grzyby puściły wodę. Dodać obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę dynię (użyłem odmiany 'Muscat de Provence', która w trakcie gotowania ładnie się rozpada) i gotować kolejne 10 minut.

Wlać bulion, dodać ziele angielskie, liście laurowe, anyż, cynamon, chilli i trawę cytrynową (przed wrzuceniem do garnka grubą część pędu trzeba zmiażdżyć, by oddała więcej smaku) i gotować na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie wlać wino ryżowe, dodać curry, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 20 minut. Jeśli trzeba, doprawić do smaku solą.

Przed podaniem usunąć trawę cytrynową, anyż, liście laurowe i korę cynamonu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...