środa, 19 listopada 2014

Domowy majonez

Większość osób kupuje majonez w sklepie, choć łatwo i szybko można zrobić go samemu. Ten domowy, poza tym, że smaczniejszy, ma jeszcze jedną przewagę - można doprawić go do smaku tak, jak chcemy.

Do zrobienia majonezu polecam jaja ze wsi lub przynajmniej te od kur z wolnego wybiegu. Mają one intensywniej zabarwione żółtka, dzięki którym nasz majonez nie będzie blady jak ściana. Niektórzy taki właśnie lubią, ale cóż - o gustach się nie dyskutuje ;)

Podstawą majonezu jest dobry olej. Ja używam rzepakowego lub słonecznikowego. Nie dodaję oliwy z oliwek, bo ma ona charakterystyczny, zbyt ostry do majonezu smak. Z olejem lnianym majonez wyjdzie zbyt żółty, z pestek dyni - zielony.

Ważne jest, żeby składniki majonezu miały tę samą, pokojową temperaturę. Dzięki temu nasz majonez się nie zwarzy.




Składniki (na ok. 500 ml majonezu):

  • 1 jajo całe
  • 1 żółtko
  • 350-400 ml oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gładkiej musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu



Sposób przygotowania:

Na początku, jak zawsze w przypadku przyrządzania czegokolwiek z surowych jaj, trzeba sparzyć je wrzątkiem, by uniknąć ewentualnego zakażenia bakteriami z rodzaju Salmonella.

Jedno całe jajo i jedno żółtko ukręcamy mikserem przez 1 minutę na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera, dodajemy sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Po kolejnej minucie zaczynamy dolewać olej. Pierwsze 150 ml wlewamy po kilka kropel, później - mniej więcej po 1 łyżce.

Ucieramy do uzyskania gładkiej emulsji i dopiero wtedy wyłączamy mikser. Teraz majonez można dodatkowo doprawić solą i pieprzem, gdyby była taka konieczność. Jeśli będzie zbyt mdły, można dodać jeszcze sok z cytryny lub nieco octu winnego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...