Większość osób kupuje majonez w sklepie, choć łatwo i szybko można zrobić go samemu. Ten domowy, poza tym, że smaczniejszy, ma jeszcze jedną przewagę - można doprawić go do smaku tak, jak chcemy.
Do zrobienia majonezu polecam jaja ze wsi lub przynajmniej te od kur z wolnego wybiegu. Mają one intensywniej zabarwione żółtka, dzięki którym nasz majonez nie będzie blady jak ściana. Niektórzy taki właśnie lubią, ale cóż - o gustach się nie dyskutuje ;)
Podstawą majonezu jest dobry olej. Ja używam rzepakowego lub słonecznikowego. Nie dodaję oliwy z oliwek, bo ma ona charakterystyczny, zbyt ostry do majonezu smak. Z olejem lnianym majonez wyjdzie zbyt żółty, z pestek dyni - zielony.
Ważne jest, żeby składniki majonezu miały tę samą, pokojową temperaturę. Dzięki temu nasz majonez się nie zwarzy.
Składniki (na ok. 500 ml majonezu):
- 1 jajo całe
- 1 żółtko
- 350-400 ml oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gładkiej musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Na początku, jak zawsze w przypadku przyrządzania czegokolwiek z surowych jaj, trzeba sparzyć je wrzątkiem, by uniknąć ewentualnego zakażenia bakteriami z rodzaju Salmonella.
Jedno całe jajo i jedno żółtko ukręcamy mikserem przez 1 minutę na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera, dodajemy sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Po kolejnej minucie zaczynamy dolewać olej. Pierwsze 150 ml wlewamy po kilka kropel, później - mniej więcej po 1 łyżce.
Ucieramy do uzyskania gładkiej emulsji i dopiero wtedy wyłączamy mikser. Teraz majonez można dodatkowo doprawić solą i pieprzem, gdyby była taka konieczność. Jeśli będzie zbyt mdły, można dodać jeszcze sok z cytryny lub nieco octu winnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz