Mango indyjskie jest drzewem z rodziny nanerczowatych, dorastającym nawet do 30 metrów wysokości. Owocem jest żółty, czasem z jednostronnym rumieńcem, gruszkowaty lub nerkowaty pestkowiec, który może ważyć nawet 2 kilogramy.
Mango było uprawiane już 2000 lat p.n.e. Dziś roślina ta ma ponad 1000 odmian uprawnych, których owoce różnią się wielkością, kształtem i smakiem. Ma dość wysoką wartość dietetyczną - miąższ o słodko-kwaskowatym smaku zawiera do 20 proc. węglowodanów, ok, 1 proc. białka oraz witaminy, w tym znaczną ilość wiaminy C i prowitaminy A.
W mojej sałatce, poza mango, znalazł się ogórek, melon (kantalupa), sałata batawska, granat, pomarańcza i prażone migdały. Całości dopełnił sok z limonki z odrobiną chilli.
Składniki (dla 2 osób):
- 1 duże, dojrzałe mango
- 1/2 kantalupy
- garść liści sałaty batawskiej
- 1/2 ogórka wężowego
- 1/2 granatu
- 1/2 pomarańczy
- 1 limonka
- garsć prażonych płatków migdałów
- szczypta suszonego chilli
Sposób przygotowania:
Kantalupę obrać, pokroić w plastry i ułożyć na talerzu. Na niej kłaść listki sałaty batawskiej, plastry ogórka i pokrojone w kostkę mango. Na wierzch wyłożyć filety z pomarańczy, nasiona granatu i całość posypać prażonymi płatkami migdałów.
Gotową sałatkę polać sokiem z limonki z dodatkiem szczypty suszonego chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz