Jagodzianki ze świeżych jagód to kolejny smak mojego dzieciństwa. Do tych robionych przez moją babcię nie umywają się żadne inne. Kiedy je piekła, cały dom pachniał ciastem drożdżowym i jagodami. Tego się nie zapomina.
Czarna jagoda, czyli borówka brusznica, jest leśną krzewinką rosnącą w Polsce dość pospolicie. Jadalne są jej owoce - ciemnogranatowe jagody pokryte delikatnym woskowym nalotem. Zalicza się je do jednych z najzdrowszych - są niskokaloryczne (100 g dostarcza zaledwe ok. 40 kcal), zawierają sporo potasu i witaminy C, a także barwników antocyjanowych, głównie mertylliny, które są naturalnymi przeciwutleniaczami i poprawiają zdolność widzenia. Ponadto, zawarte w owocach garbniki działają porażająco na pasożyty jelitowe, szczególnie u dzieci.
Składniki (na ok. 15 jagodzianek):
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 250 ml mleka
- 125 g masła
- 120 g cukru (drobnego, do wypieków)
- 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
- 2 jaja
- szczypta soli
- 300 g jagód
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do sporej miski, dodać drożdże, szczyptę soli, 100 g cukru i wymieszać. Dodać 1 jajo i 1 żołtko (drugiego białka nie wyrzucać) i mleko podgrzane do ok. 30 stopni. Całość lekko zagnieść.
Masło stopić i lekko przestudzić. Wciąż ciepłe porcjami dodawać do ciasta i zagniatać. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, gładkie i nie powinno lepić się do ręki. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Umyte i przebrane jagody posypać 20 g cukru, wymieszać i odstawić.
Wyrośnięte ciasto delikatnie przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, lekko zagnieść, uformować w kształt walca i pokroić na 15 części.
Każdą część rozwałkować na dość cienki, podłużny placek, na środek wyłożyć czubatą łyżkę jagód i zakleić ciasto. Przetoczyć ręką po stolnicy i wykładać na papier do pieczenia położony na blasze ("szwem" do dołu). Między jagodziankami należy zostawić dość spory odstęp, bo będą jeszcze rosły. Do pieczenia 15 jagodzianek lepiej użyć dwóch blach.
Wyłożone na blachę przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut, by jeszcze wyrosły. Gdy będą gotowe, wierzch każdej posmarować białkiem roztrzepanym widelcem z 1 łyżeczką cukru na lekką pianę.
Piec bez termoobiegu 20-25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza - aż do pożądanego stopnia zrumienienia.
Wyjąć z pieca i przestudzić. Przed podaniem jagodzianki można pokryć lekkim lukrem, zrobionym z ok. 100 g cukru pudru rozmieszanego z 2 łyżkami wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz