środa, 26 listopada 2014

Pieczarki duszone na maśle


Pieczarki duszone na maśle są doskonałym dodatkiem do mięsa. Nie dodaję do nich cebuli, by smak grzybów był jak najbardziej wyrazisty. Bardziej "maślany" kolor uzyskuję przez dodanie odrobiny kurkumy, która lekko barwi pieczarki na żółto. Przyprawa ta nie ma wyrazistego smaku, więc nie zabija smaku pieczarek.

Do przyrządzenia pieczarek duszonych na maśle lepiej jest wybrać te najmniejsze. W sklepie daje się znaleźć takie, których kapelusz ma średnicę dwudziesto- i pięćdziesięciogroszówek. Czasami trzeba się trochę namęczyć przy ich myciu, ale wyglądają znakomicie.


Składniki (dla 3-4 osób):


  • 500 g drobnych pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta kurkumy
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:


Pieczarki płuczemy, by pozbyć się resztek podłoża i osuszamy na sicie. W rondlu rozgrzewamy nieco masła - tylko tyle, by grzyby nie przypaliły się, zanim puszczą wodę. Gdy masło się roztopi, wrzucamy pieczarki i od czasu do czasu mieszamy. Gdy pieczarki puszczą wodę, dodajemy sól i cukier oraz pieprz. Przykrywamy i na małym ogniu dusimy ok 20 minut.

Po tym czasie grzyby odkrywamy i zwiększamy płomień pod rondlem, tak by większość wody wyparowała. Gdy zostanie jej już naprawdę niewiele, dodajemy resztę masła. Mieszamy do czasu, aż masło się stopi, a powstały sos nieco zagęści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...