wtorek, 21 lipca 2015

Nieco orientalna pasta z bobu na mleku kokosowym



To chyba najprostszy przepis, jakim do tej pory się z Wami podzieliłem. Na dodatek powstał przypadkiem za sprawą dobrego mleka kokosowego - takiego bez dodatku emulgatorów i innych zbędnych cudowności. Kiedy będziecie robić tę pastę, wybierzcie właśnie takie. Będzie droższe, ale na pewno warte swojej ceny. Mleko z dodatkami może nie ściąć się w lodówce. Co prawda wtedy wyjdzie Wam pyszny chłodnik, ale nie o to tym razem nam chodzi.

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • pęczek pietruszki
  • garść liści bazyli
  • sól
  • mielony czarny pieprz



Sposób przygotowania:

Bób ugotować do miękkości, odlać, przestudzić, po czym  obrać z łupin. Wrzucić do miksera, dodać pietruszkę, bazylię oraz mleko kokosowe i wszystko zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...