Do przygotowania pysznego śniadania wystarczy jogurt, owoce i odrobina magii w postaci granoli, czyli płatków owsianych lub jęczmiennych uprażonych z dodatkiem migdałów, wiórków kokosowych i miodu. Całość uzupełnia warstwa ulubionego dżemu, w moim wypadku - z czarnej porzeczki.
Granoli z płatków można przygotować więcej - w szczelnym pojemniku spokojnie można ją przechowywać tydzień i dłużej.
Składniki:
na granolę:- 2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych
- 1/3 szklanki płatków z migdałów
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 1/4 szlanki miodu
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 2 opakowania gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki ulubionego dżemu
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni Celsjusza.
W misce zmieszać płatki owsiane lub jęczmienne, migdały, wiórki kokosowe, cukier i sól.
W rondlu na małym ogniu roztopić masło klarowane, dodać miód i mieszać, aż składniki się połączą. Gdy masa będzie gorąca, porcjami polewać nią wymieszane suche składniki i dokładnie mieszać, tak by płatki równomiernie się nią pokryły.
Tak przygotowane płatki ułożyć cienką warstwą na papier do pieczenia wyłożony na blasze i wstawić do piekarnika. Piec do czasu, aż zrumienią się na brązowo (potrwa to ok. 20-30 minut).
Gotową granolę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blasze do wystygnięcia, po czym mieszamy z żurawiną.
Na dno pucharków deserowych wyłożyć połowę jogurtu, a później granolę i dżem. Na to wyłożyć pozostały jogurt, a wierzch udekorować owocami. Ja użyłem do tego agrestu, truskawek i jagód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz