czwartek, 9 lipca 2015

Słodko-kwaśna sałatka z bobu

Bób to jedno z moich ulubionych warzyw wczesnego lata. Zwłaszcza ten młody, który gotuje się w mgnieniu oka. Większość osób, które znam, je go po prostu tuż po ugotowaniu i bez żadnych dodatków. Taki też jest smaczny, ale z bobu można wyczarować wiele pysznych rzeczy, na przykład tę właśnie sałatkę, do której wystarczy pięć składników.


Skład:

500 g bobu
2 czerwone cebule
1 spora łyżka masła klarowanego
1-2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka cukru






Sposób przygotowania:

Bób przebrać, opłukać i ugotować w mocno osolonym wrzątku do miękkości (młody bób gotuje się kilka minut, starszy potrzebuje około kwadransa). Odlać, przelać zimną wodą, nieco przestudzić i obrać z łupin.

Na patelni bądź w rondlu stopić masło i lekko zeszklić na nim czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Dodać ocet winny i cukier, wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 2 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać obrany bób i mieszając, gotować ok. 1 minuty.

Sałatka smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...