środa, 3 września 2014

Klopsiki z pieczarkami i pietruszką

Nie znam nikogo, komu nie smakowałyby dobrze doprawione klopsiki wieprzowe z pieczarkami i pietrzuszką. A z brązowymi pieczarkami są naprawdę rewelacyjne!
Można podać je zarówno z ziemniakami, jak i z makaronem, ale koniecznie z dobrym sosem, np. z boczniaków.

Składniki (na ok. 10-12 sztuk):


  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g brązowych pieczarek
  • 1 spora cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Na  klarowanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażać razem ok. 5 minut na średnim ogniu, po czym dodać natkę pietruszki i dusić pod przykryciem ok. 1 minuty. Zestawić z ognia i zostawić do przestygnięcia.

Do miski włożyć mięso, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy i zagnieść. Dołożyć przestygnięte pieczarki z cebulą i zagnieść ponownie.

Z tak przygotowanego mięsa formować małe kule i smażyć po ok. 3 minuty z obu stron, by mięso się zrumieniło.

Gotowe klopsiki przełożyć do małego garnka, zalać olejem z patelni, dodać 2-3 łyżki gorącej wody i na małym ogniu dusić pod przykryciem ok. 5 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...