Nie znam nikogo, komu nie smakowałyby dobrze doprawione klopsiki wieprzowe z pieczarkami i pietrzuszką. A z brązowymi pieczarkami są naprawdę rewelacyjne!
Można podać je zarówno z ziemniakami, jak i z makaronem, ale koniecznie z dobrym sosem, np. z boczniaków.
Składniki (na ok. 10-12 sztuk):
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 100 g brązowych pieczarek
- 1 spora cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz i sól do smaku
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Na klarowanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażać razem ok. 5 minut na średnim ogniu, po czym dodać natkę pietruszki i dusić pod przykryciem ok. 1 minuty. Zestawić z ognia i zostawić do przestygnięcia.
Do miski włożyć mięso, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy i zagnieść. Dołożyć przestygnięte pieczarki z cebulą i zagnieść ponownie.
Z tak przygotowanego mięsa formować małe kule i smażyć po ok. 3 minuty z obu stron, by mięso się zrumieniło.
Gotowe klopsiki przełożyć do małego garnka, zalać olejem z patelni, dodać 2-3 łyżki gorącej wody i na małym ogniu dusić pod przykryciem ok. 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz