Mięso królika jest bogate w białko - zawiera go o ponad jedną piątą więcej niż inne gatunki. Na dodatek 90 proc. białka z mięsa królika jest przyswajalne przez człowieka. Zawartość tłuszczu w tym mięsie sięga zaledwie kilku procent, niewielka jest w nim też zawartość cholesterolu.
Swojego królika zrobiłem w sosie pieczarkowym, a podałem z zapieczoną dynią makaronową.
Składniki:
- 1 tusza królika
- 500 g pieczarek
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 główka czosnku
- 1 cytryna
- 250 ml śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 dynia makaronowa
- zielona czubryca
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Tuszę królika umyć i rozebrać na porcje. Natrzeć solą, pieprzem i czubrycą.
Na klarowanym maśle zeszklić cebulę. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki, podsmażać razem przez 5 minut, po czym przełożyć na dno żaroodpornego naczynia.
Dolać 1/4 szklanki wody, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Na wierzch wyłożyć królika, pomiędzy porcje mięsa włożyć dwie połówki cytryny i przeciętą na pół główkę czosnku.
Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Razem z królikiem włożyć do piekarnika całą dynię makaronową. Piec 45 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec jeszcze 15 minut.
Po tym czasie wyjąć królika z naczynia. Do powstałego sosu dodać śmietankę i zredukować do odpowiedniej gęstości.
Upieczoną dynię przekroić na pół, usunąć pestki, a miąższ wyjąć widelcem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dynia makaronowa 'Pyza' |
Dynia makaronowa po upieczeniu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz