niedziela, 7 września 2014

Królik w sosie pieczarkowym z dynią makaronową

Mięso królika jest bogate w białko - zawiera go o ponad jedną piątą więcej niż inne gatunki. Na dodatek 90 proc. białka z mięsa królika jest przyswajalne przez człowieka. Zawartość tłuszczu w tym mięsie sięga zaledwie kilku procent, niewielka jest w nim też zawartość cholesterolu.

Swojego królika zrobiłem w sosie pieczarkowym, a podałem z zapieczoną dynią makaronową.

Składniki:

  • 1 tusza królika
  • 500 g pieczarek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 cytryna
  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 dynia makaronowa
  • zielona czubryca
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:


Tuszę królika umyć i rozebrać na porcje. Natrzeć solą, pieprzem i czubrycą.

Na klarowanym maśle zeszklić cebulę. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki, podsmażać razem przez 5 minut, po czym przełożyć na dno żaroodpornego naczynia.

Dolać 1/4 szklanki wody, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Na wierzch wyłożyć królika, pomiędzy porcje mięsa włożyć dwie połówki cytryny i przeciętą na pół główkę czosnku.

Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Razem z królikiem włożyć do piekarnika całą dynię makaronową. Piec 45 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec jeszcze 15 minut.

Po tym czasie wyjąć królika z naczynia. Do powstałego sosu dodać śmietankę i zredukować do odpowiedniej gęstości.

Upieczoną dynię przekroić na pół, usunąć pestki, a miąższ wyjąć widelcem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Dynia makaronowa 'Pyza'

Dynia makaronowa po upieczeniu







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...