Składniki (na ok. 5 porcji) :
- 1 średniej wielkości arbuz
- 4 limonki
- pół szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Arbuza obrać, pokroić w plastry, usunąć pestki (chyba, że kupicie arbuza bezpestkowego) i pokroić na mniejsze kawałki.
Limonki sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
Arbuza, sok z limonki i cukier zmiksować. Powstałą mieszaninę wlać do płytkiego naczynia, dodać skórkę z limonki (całą lub połowę, jeśli chcemy ją wykorzystać także do dekoracji deseru) i wymieszać. Całość wstawić do zamrażarki do czasu, aż na brzegach naczynia zaczną się pojawiać
kryształki lodu (potrwa to ok. 2 godzin). W tym momencie całość należy delikatnie wymieszać widelcem, po czym ponownie wstawić do zamrażarki.
kryształki lodu (potrwa to ok. 2 godzin). W tym momencie całość należy delikatnie wymieszać widelcem, po czym ponownie wstawić do zamrażarki.
Mieszanie należy powtarzać przez kilka godzin co ok. 20 minut - do czasu, aż cała mieszanina będzie skrystalizowana.
Podawać ze startą skórką limonki lub listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz