wtorek, 2 września 2014

Sos boczniakowy

Boczniak ostrygowaty jest nadrzewnym grzybem, występującym na martwym drewnie gatunków drzew liściastych. Można go też uprawiać na słomie, co szczególnie polecam posiadaczom ogrodów. W sklepach ogrodniczych można kupić gotowe baloty zaszczepione grzybnią boczniaka. Grzyb ten może być uprawiany przez cały rok - nawet baloty, które zimą zamarzły, wiosną owocują dalej, wydając przez cały ten okres 4-6 kilogramów grzybów. Należy przy tym pamiętać, że boczniak do prawidłowego owocowania potrzebuje dostępu światła.

Zbierając lub kupując boczniaki w sklepie, lepiej wybierać te mniejsze, z lekko podwiniętym brzegiem kapelusza. W tej fazie rozwoju owocniki są jędrne i mają delikatny miąższ.

Grzyby należy przechowywać w lodówce wraz z trzonami (ogonkami), które odcina się dopiero bezpośrednio przed przygotowaniem potrawy. Dzięki temu dłużej zachowują one świeżość.

Sos śmietanowy z boczniakami ma wyrazisty smak i doskonale pasuje do mięs. W niczym nie ustępuje temu z pieczarek. Trzeba tylko pamiętać, że boczniaków nie należy zbyt długo dusić - powinny zachować swoją jędrność.


Składniki:

  • 500 g boczniaków (standardowe opakowanie)
  • 2 spore szalotki
  • czubata łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka grzybowego sosu sojowego
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól
  • śmietana 30 proc. (200g)

Sposób przygotowania:

Na maśle zeszklić cebulę i dodać umyte i pokrojone w paski grzyby. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i roztartym w dłoniach tymiankiem (świeżego rozcierać nie trzeba) i dusić 5-7 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodać sól i grzybowy sos sojowy i dusić jeszcze 2-3 minuty. Dodać śmietanę i zredukować sos do pożądanej konsystencji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...