niedziela, 28 września 2014

Pieczona dynia piżmowa

Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce jest uprawiana dość rzadko, ale można ją spotkać. Smakiem różni się nieco od dyni zwyczajnej. Mi najbardziej smakuje pieczona w piekarniku - miąższ robi się wtedy miękki, nieco maślany.

Po przekrojeniu na pół i usunięciu nasion, w dyni powstanie miejsce na farsz. Ja zrobiłem go z cebuli i imbiru.


Składniki (dla 2 osób): 


  • 1 niezbyt duża dynia piżmowa
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 50 g masła
  • świeży imbir wielkości kciuka
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 2 żółtka
  • nieco tartego parmezanu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię przekroić na pół i usunąć z niej nasiona. Ostrym nożem naciąć miąższ dyni w kratkę, uważając, by nie przebić skórki. W nacięcia powtykać pocięty w plasterki czosnek.
Na wierzch wyłożyć cienkie plasterki masła, posolić, popieprzyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec ok. 1 godzinę.

Gdy dynia będzie się piekła, przygotować farsz. Cebulę pokroić w dość grubą kostkę i zeszklić na maśle. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Imbir obrać, posiekać i dodać do cebuli wraz z kuminem, papryką i curry. Dusić jeszcze ok. 5 minut, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.

 Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i napełnić farszem. Na wierzch wyłożyć plasterki szynki i żółtko jaja. Zapiekać jeszcze 8-10 minut - tak by żółtko lekko się ścięło, ale pozostało półpłynne. Przed podaniem posypać startym parmezanem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...