Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce jest uprawiana dość rzadko, ale można ją spotkać. Smakiem różni się nieco od dyni zwyczajnej. Mi najbardziej smakuje pieczona w piekarniku - miąższ robi się wtedy miękki, nieco maślany.
Po przekrojeniu na pół i usunięciu nasion, w dyni powstanie miejsce na farsz. Ja zrobiłem go z cebuli i imbiru.
Składniki (dla 2 osób):
- 1 niezbyt duża dynia piżmowa
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ok. 50 g masła
- świeży imbir wielkości kciuka
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- 2 żółtka
- nieco tartego parmezanu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię przekroić na pół i usunąć z niej nasiona. Ostrym nożem naciąć miąższ dyni w kratkę, uważając, by nie przebić skórki. W nacięcia powtykać pocięty w plasterki czosnek.
Na wierzch wyłożyć cienkie plasterki masła, posolić, popieprzyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec ok. 1 godzinę.
Gdy dynia będzie się piekła, przygotować farsz. Cebulę pokroić w dość grubą kostkę i zeszklić na maśle. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Imbir obrać, posiekać i dodać do cebuli wraz z kuminem, papryką i curry. Dusić jeszcze ok. 5 minut, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.
Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i napełnić farszem. Na wierzch wyłożyć plasterki szynki i żółtko jaja. Zapiekać jeszcze 8-10 minut - tak by żółtko lekko się ścięło, ale pozostało półpłynne. Przed podaniem posypać startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz