piątek, 8 maja 2015

Ramen po mojemu

Rosół może wydawać się potrawą bardzo polską, ale różne jego warianty można spotkać w wielu rejonach świata. W Japonii to, co my nazwalibyśmy rosołem, nosi nazwę "ramen" i jest daniem tej kuchni znanym na świecie prawie tak samo jak sushi, choć oryginalnie pochodzi... z Chin. Zanim dotarł do Kraju Kwitnącej Wiśni, jadało się tam głównie zupy na bazie ryb, a nie - jak ramen - na mięsie. Tak przynajmniej brzmi jedna z wielu historii dotyczących pochodzenia ramen.

Największą popularność ramen zdobył po II wojnie światowej, kiedy w Japonii pojawiła się tania mąką pszenna ze Stanów Zjednoczonych. Zbiegło się to w czasie z powrotem milionów żołnierzy japońskich z drugiej wojny chińsko-japońskiej (1937-1945), którzy przywykli w tym czasie do kuchni chińskiej. Popularność tej potrawy na świecie przypieczętowało wynalezienie makaronu błyskawicznego przez Momofuku Ando w 1958 r.

Ramen nie ma jednego, sformalizowanego przepisu - przyrządza się go zarówno na bazie kości lub mięsa wieprzowego, drobiu, jak i ryb. Różne są też dodatki: grillowana wieprzowina, szczypior, gotowane na twardo jaja, kiełki fasoli, pędy bambusa, suszone glony nori, czy kukurydza. Ramen doprawia się sosem sojowym lub też, choć rzadziej, pastą miso z przefermentowanej, gotowanej soi.

Do ramen zawsze dodawany jest też makaron, zwykle z mąki pszennej - taki jak w "zupkach chińskich".

Swój ramen przygotowałem na bazie rosołu drobiowego i podałem z makaronem soba (pszenno-gryczanym), pędami bambusa, jajkiem na twardo, szczypiorkiem i blanszowaną sałatą rzymską. Przyprawiłem zaś sosem sojowym.

Składniki (na spory garnek):


  • 1 kura rosołowa
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • biała część pora
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki sosu sojowego
Do podania dla 2 osób:

  • 150 g makaronu soba
  • 2 jaja kurze gotowane na twardo
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki pędów bambusa z zalewy


Sposób przygotowania:

Na wolnym ogniu ugotować klasyczny rosół; pod koniec gotowania dodać jasny sos sojowy. Na koniec wyjąć kurę i ugotowane warzywa (te możecie wykorzystać do zrobienia sałatki warzywnej).

Gdy kura przestygnie, zdjąć z niej mięso długimi płatami i włożyć z powrotem do garnka.

W osobnym garnku ugotować makaron soba (trwa to 2-3 minuty, po tym czasie należy przelać go zimną wodą, by przerwać gotowanie).

Gotowy makaron przełożyć do miseczek. Na wierzch wyłożyć ugotowane mięso, pędy bambusa, jajko i liście sałaty rzymskiej zblanszowane przez 2-3 minuty w gotującym się rosole. Zalać gorącym rosołem; wierzch posypać szczypiorkiem.

Dodatki należy jeść pałeczkami, ale do zjedzenia jajka używa się łyżki. Makaron nawija się na pałeczki i podtrzymuje od dołu łyżką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...