Ze wszystkich sprawdzonych przeze mnie przepisów na to ciasto, ten poniżej jest najprostszy i naprawdę niezawodny.
Składniki (na dużą, prostokątną blachę):
ciasto:
Na szarlotkę świetnie nadają się antonówki |
- 1 szklanka cukru
- 1 masło roślinne (250 g)
- 1 mała śmietana kremówka (200 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
a do tego:
- 2 kg jabłek
- cukier wanilinowy (używam jednego opakowania, ale możesz dodać więcej)
- cynamon mielony (według własnych upodobań; jeśli nie lubisz cynamonu, nie dodawaj go)
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jedną połowę schować do lodówki, a drugą do zamrażarki. W tym czasie obrać i pokroić jabłka. Ja trę je na plasterki - na tych samych oczkach, co ogórki na mizerię. Przygotowane jabłka wymieszać z cukrem wanilinowym i cynamonem.
Dno blachy lekko wysmarować masłem roślinnym (zawsze zostaje trochę w kubeczku i tyle wystarczy) lub innym tłuszczem i wykleić połową ciasta z lodówki. Na nim wyłożyć jabłka. Z zamrożonej połowy ciasta zrobić kruszonkę - wystarczy zetrzeć je na dużych oczkach.
Piec na złoto. W piekarniku z termoobiegiem wystarczy 1 godzina i 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Szarlotka "Putinka" |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz