Składniki (na spory garnek):
- kilka średniej wielkości cukinii
- kilka papryk (użyłem czerwonych, ale możesz dodać różnokolorowe)
- 1 papryka chilli
- 500 g dobrej kiełbasy
- kilka dojrzałych pomidorów
- koncentrat pomidorowy
- 3 ząbki czosnku
- masło klarowane
- 2 dorodne cebule
- kostka rosołowa
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kiełbasę, smażymy chwilę razem, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz chilli (rozgniecione, ale w całości; na koniec należy je wyjąć, bo skórka i tak będzie twarda) i posiekany czosnek. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy ok. 15 minut. Gdy papryka będzie miękka, dodajemy pomidory (wcześniej należy je sparzyć i obrać ze skórki) i kostkę rosołową. Gdy pomidory się rozpadną i połączą z potrawą, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Mieszamy od czasu do do czasu, ale delikatnie, żeby cukinia się nie rozpadła. Po ok. 10 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy mieloną papryką - słodką i ostrą.
Leczo można podawać samo, z ugotowanym na sypko ryżem lub z podsmażonymi na patelni ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz