wtorek, 26 sierpnia 2014

Leczo z cukinią

13 zł za 5 kg papryki. Jak można się oprzeć? ;)



Składniki (na spory garnek):


  • kilka średniej wielkości cukinii
  • kilka papryk (użyłem czerwonych, ale możesz dodać różnokolorowe)
  • 1 papryka chilli
  • 500 g dobrej kiełbasy
  • kilka dojrzałych pomidorów
  • koncentrat pomidorowy
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • 2 dorodne cebule
  • kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kiełbasę, smażymy chwilę razem, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz chilli (rozgniecione, ale w całości; na koniec należy je wyjąć, bo skórka i tak będzie twarda) i posiekany czosnek. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy ok. 15 minut. Gdy papryka będzie miękka, dodajemy pomidory (wcześniej należy je sparzyć i obrać ze skórki) i kostkę rosołową. Gdy pomidory się rozpadną i połączą z potrawą, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Mieszamy od czasu do do czasu, ale delikatnie, żeby cukinia się nie rozpadła. Po ok. 10 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy mieloną papryką - słodką i ostrą.

Leczo można podawać samo, z ugotowanym na sypko ryżem lub z podsmażonymi na patelni ziemniakami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...