Do przygotowania tego dania użyłem brązowych pieczarek, ale spokojnie możecie wykorzystać też zwykłe, białe. Faszerowaną pierś z indyka możecie podać np. z fenkułem i selerem naciowym zapiekanymi w pomidorach.
Składniki farszu (na ok. 1 - 1,2 kg mięsa):
Dodaj napis |
- 2 łyżki masła
- 2 duże cebule
- brązowe pieczarki (250 g)
- 3 ząbki czosnku
- 2 jaja
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 cytryna
- 1 czubata łyżka musztardy (użyłem limburskiej)
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej roślinny (do pieczenia używam tego z pestek winogron)
Polewa potrzebna na koniec pieczenia:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki czerwonej papryki wędzonej (mielonej)
Sposób przygotowania:
Filet z indyka umyć, oczyścić z błon, natrzeć sokiem z połowy cytryny oraz solą pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
W tym czasie przygotować farsz: cebulę i 2 ząbki czosnku drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pieczarki pokrojone w kostkę lub cienkie plasterki. Pieczarki będą puszczać wodę, którą musimy odparować. Gdy to się stanie, zestawiamy z ognia i studzimy.
Do wystudzonych pieczarek dodajemy natkę pietruszki, jaja, posiekany ząbek czosnku, musztardę, bułkę tartą, sok z drugiej połowy cytryny i mieszamy.
Wyjmujemy filet z lodówki i nacinamy w nim zgrabną kieszeń, uważając, by nie przebić jej na wylot. Napełniamy ją farszem, a brzegi spinamy wykałaczkami.
Tak przygotowane mięso wykładamy na blaszkę polaną cienką warstwą oleju. Posypujemy majerankiem, układamy kilka plasterków czosnku i polewamy odrobiną oleju.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza - pod przykryciem z folii aluminiowej, by mięso nie było suche.
Po tym czasie mięso smarujemy przygotowaną polewą i wstawiamy ponownie do piekarnika (już bez przykrycia) na 10-15 minut.
Brązowe pieczarki są bardziej aromatyczne od białych |
Składniki farszu |
Robiąc kieszeń na farsz, uważaj, by nie przebić mięsa na wylot |
Mięso gotowe do pieczenia |
Tuż po wyjęciu z piekarnika |
Gotowa pieczeń |
Faszerowaną pierś można podać z fenkułem i selerem naciowym zapiekanymi w pomidorach |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz