wtorek, 12 sierpnia 2014

Filet z piersi indyka faszerowany brązowymi pieczarkami

Do przygotowania tego dania użyłem brązowych pieczarek, ale spokojnie możecie wykorzystać też zwykłe, białe. Faszerowaną pierś z indyka możecie podać np. z fenkułem i selerem naciowym zapiekanymi w pomidorach.

Składniki farszu (na ok. 1 - 1,2 kg mięsa):

Dodaj napis
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże cebule
  • brązowe pieczarki (250 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 cytryna
  • 1 czubata łyżka musztardy (użyłem limburskiej)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej roślinny (do pieczenia używam tego z pestek winogron)

Polewa potrzebna na koniec pieczenia:

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki czerwonej papryki wędzonej (mielonej)

Sposób przygotowania:

Filet z indyka umyć, oczyścić z błon, natrzeć sokiem z połowy cytryny oraz solą pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

W tym czasie przygotować farsz: cebulę i 2 ząbki czosnku drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pieczarki pokrojone w kostkę lub cienkie plasterki. Pieczarki będą puszczać wodę, którą musimy odparować. Gdy to się stanie, zestawiamy z ognia i studzimy.

Do wystudzonych pieczarek dodajemy natkę pietruszki, jaja, posiekany ząbek czosnku, musztardę, bułkę tartą, sok z drugiej połowy cytryny i mieszamy. 

Wyjmujemy filet z lodówki i nacinamy w nim zgrabną kieszeń, uważając, by nie przebić jej na wylot. Napełniamy ją farszem, a brzegi spinamy wykałaczkami.

Tak przygotowane mięso wykładamy na blaszkę polaną cienką warstwą oleju. Posypujemy majerankiem, układamy kilka plasterków czosnku i polewamy odrobiną oleju.

Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza - pod przykryciem z folii aluminiowej, by mięso nie było suche.

Po tym czasie mięso smarujemy przygotowaną polewą i wstawiamy ponownie do piekarnika (już bez przykrycia) na 10-15 minut.

Brązowe pieczarki są bardziej aromatyczne od białych

Składniki farszu
Robiąc kieszeń na farsz, uważaj, by nie przebić mięsa na wylot
Mięso gotowe do pieczenia

Tuż po wyjęciu z piekarnika
Gotowa pieczeń
Faszerowaną pierś można podać z fenkułem i selerem naciowym zapiekanymi w pomidorach









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...