niedziela, 31 sierpnia 2014

Sałatka z karczochów, bobu i cukinii

Karczoch pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jadalną częścią jest mięsiste dno kwiatowe i dolna część kielicha. Niejadalna jest tylko wewnętrzna część pąka - puch porastający dno kwiatowe. Karczochy są lekkostrawne i bogate w wielocukry, kwasy organiczne, fitosterole, potas, wapń, żelazo i witaminę C.

Słodko-kwaśna sałatka z karczochów, bobu i cukinii jest świetnym dodatkiem do obiadu. 


Składniki (3-4 porcje):

  • 8 karczochów
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 średnia cukinia
  • 1 szklanka młodego bobu (świeżego lub konserwowego)
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • garść świeżych liści mięty
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Każdy z karczochów obierz z zewnętrznych łusek, przekrój na ćwiartki i usuń puszek z dna kwiatowego. Gotuj ok. 10 minut w lekko osolonym wrzątku, po czym odlej.

W garnku rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Dodaj bób i karczochy, wymieszaj i smaż przez chwilę. Wlej 1/4 szklanki wody i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokrojoną w plastry cukinię, dopraw solą i pieprzem i duś jeszcze przez 5 minut, po czym zestaw z ognia do ostygnięcia.

W małym rondlu przygotuj sos: wlej ocet winny, łyżkę brązowego cukru (użyłem muscovado) i posiekane liście mięty. Podgrzewaj i mieszaj, by rozpuścił się cukier i gotuj jeszcze przez 5 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Przed podaniem polej sałatkę sosem, wymieszaj i udekoruj listkami mięty.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...