środa, 27 sierpnia 2014

PinaCocoMisu - deser ananasowo-kokosowy z mascarpone

Dziś przepis na pyszny deser, który zrobiłem z ananasa, mleka kokosowego i serka mascarpone, bez którego nie sposób zrobić innej słodkości - tiramisu. Stąd nazwa, która łączy wszystkie składniki mojego deseru.

Składniki (na 4 pucharki):

  • 1 dojrzały ananas
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 jaja
  • wiórki kokosowe
  • cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, a dojrzałą, soczystą część owocu zmiksować blenderem (zostaw kilka kawałków do dekoracji). Mleko kokosowe wymieszać mikserem z serkiem mascarpone i żółtkami, dodać cukier wanilinowy i ubite na sztywno białka. Jeśli mieszanina wyjdzie zbyt rzadka, dodać wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać.

Warstwy serka i musu z ananasa nakładać do pucharków na przemian. Wierzch deseru posypać wiórkami kokosowymi i przyzdobić kawałkami ananasa.

Deser podawać schłodzony przez co najmniej 2 godziny w lodówce.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...