piątek, 22 sierpnia 2014

Krem pomidorowo-paprykowy z bazylią

Za jakiś miesiąc będziemy musieli zaśpiewać "Addio, pomidory!", bo właśnie wtedy skończą się te gruntowe, dojrzałe w słońcu i ogrzane jego ciepłem. Żeby dobrze wykorzystać ten czas, możecie zrobić krem pomidorowo-paprykowy. Gorąco polecam!

Swoją zupę ugotowałem na kurczaku, ale w wersji bez mięsa jest ona równie smaczna.


Składniki (na duży garnek):

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • pęczek włoszczyzny
  • 10 dużych pomidorów
  • 4 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • mielona papryka słodka i ostra
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pęczek bazylii
  • tarta mozzarella

Sposób przygotowania:

Do zimnej wody włożyć kurczaka i włoszczyznę. Doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Dodać pokrojone w kostkę cebulę, paprykę i pomidory. Doprawić mieloną papryką - słodką i ostrą - tak by smak papryki zdominował smak pomidorów i gotować jeszcze ok. 15 minut.

Warzywa i mięso wyjąć łyżką cedzakową, nieco przestudzić i zmiksować, po czym ponownie dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną bazylię i gotować jeszcze ok. 5 minut.

Zupę podawać z tartą mozzarellą lub parmezanem, przyzdobioną świeżymi listkami bazylii.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...