Składniki (dla 2-3 osób):
- 1 pęczek rzodkiewek- 4 świeże ogórki (osobiście wolę gruntowe)
- 4 ogórki kwaszone
- 1 duży pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- sól czosnkowa
- pieprz ziołowy
- czarny pieprz mielony
- jogurt naturalny 400 g
- śmietana 18 proc. 400 g
- kefir 400 g
Przygotowanie:
Najlepiej zacząć od przygotowania świeżych ogórków. Mają one dużo wody, której musimy się pozbyć, by nasz chłodnik nie zamienił się w rzadką zupę. W tym celu obrane i poszatkowane ogórki przekładamy na sito, zasypujemy sporą ilością soli i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
W następnej kolejności myjemy i tniemy w kostkę pozostałe warzywa oraz szatkujemy zieleninę.
Na koniec płuczemy ogórki, by pozbyć się soli i mocno je odciskamy, by pozbyć się wody.
Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do pożądanego smaku.
Na koniec wlewamy nasze produkty mleczne. Jeśli dbasz o linię, śmietanę możesz zastąpić drugim kubkiem jogurtu. Sprawdzi się także jogurt light. Z kefiru lepiej nie rezygnować - nadaje potrawie lekko kwasowaty smak. Jeśli chłodnik ma być bardziej gęsty, wystarczy 1 kubek jogurtu lub śmietany i 1 kubek kefiru.
Gotowy chłodnik |
O matko! Mario, to Ty??? ;)
OdpowiedzUsuńNie! To On!!!
OdpowiedzUsuń