piątek, 8 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana musem z sera ricotta i pesto

W pełni lata świeże warzywa to skarb nie do przecenienia. Zwłaszcza tego lata, bo dzięki krótkiej zimie i ciepłej wiośnie są tańsze niż rok temu. Dziś udało mi się kupić małe, okrągłe cukinie po 2 zł za kilogram!

Małe cukinie wyglądają jak arcydzieło, zwłaszcza takie - w trzech różnych kolorach. Dlatego zamiast je kroić, zrobiłem do nich farsz i zapiekłem w piekarniku.



Składniki:


  • 2 kg drobnej cukinii
  • 1 serek ricotta (250 g)
  • kilka łyżek stołowych świeżego pesto
  • 2 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubione zioła (dodałem prowansalskie)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinie umyć, odkroić górną część, a dolną wydrążyć (nie pomylcie "wieczek", do zapiekania zamkniemy nimi cukinie).


Przygotować mus, miksując: połowę wydrążonego z cukinii miąższu, serek ricotta i pesto. Dodać zioła i przyprawy do smaku. Na koniec wbić jaja. Drugą połowę wydrążonego miąższu możecie przechować w lodówce do następnego dnia i wykorzystać np. do przygotowania risotto z brązowymi pieczarkami i kozim serem).


Musem napełnić cukinie i zamknąć właściwymi "wieczkami". Zapiekać ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.


Podawać zamknięte lub bez "wieczek" - posypane tartą mozzarellą lub przyozdobione świeżą bazylią.


Tuż przed zamknięciem piekarnika

Gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...