W pełni lata świeże warzywa to skarb nie do przecenienia. Zwłaszcza tego lata, bo dzięki krótkiej zimie i ciepłej wiośnie są tańsze niż rok temu. Dziś udało mi się kupić małe, okrągłe cukinie po 2 zł za kilogram!
Małe cukinie wyglądają jak arcydzieło, zwłaszcza takie - w trzech różnych kolorach. Dlatego zamiast je kroić, zrobiłem do nich farsz i zapiekłem w piekarniku.
Składniki:
- 2 kg drobnej cukinii
- 1 serek ricotta (250 g)
- kilka łyżek stołowych świeżego pesto
- 2 jaja
- 2 ząbki czosnku
- ulubione zioła (dodałem prowansalskie)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cukinie umyć, odkroić górną część, a dolną wydrążyć (nie pomylcie "wieczek", do zapiekania zamkniemy nimi cukinie).
Przygotować mus, miksując: połowę wydrążonego z cukinii miąższu, serek ricotta i pesto. Dodać zioła i przyprawy do smaku. Na koniec wbić jaja. Drugą połowę wydrążonego miąższu możecie przechować w lodówce do następnego dnia i wykorzystać np. do przygotowania risotto z brązowymi pieczarkami i kozim serem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz