niedziela, 12 października 2014

Barszcz czerwony na rosole i zakwasie z buraków

Dobrego czerwonego barszczu nie można zrobić w jeden dzień. Jeśli ma to być prawdziwy barszcz, taki bez koncentratu i polepszaczy, wcześniej trzeba przygotować zakwas z buraków, a to trwa kilka dni. Efekt jednak jest wart czekania!

Mój barszcz robię na ugotowanym wcześniej rosole z kury i kaczki, dzięki czemu ma on pełniejszy smak. Jeśli nie jecie mięsa, zróbcie barszcz na bulionie warzywnym.

Składniki (na duży garnek):

  • 1 kura rosołowa
  • 1 porcja rosołowa z kaczki
  • 1 l zakwasu z buraków
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • 1 cebula
  • 5-6 średniej wielkości buraków
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso, włoszczyznę i opaloną nad palnikiem cebulę zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i na najmniejszym ogniu ugotować rosół (potrwa to ok. 1 godziny). W tym czasie buraki upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza (wcześniej nie należy ich obierać).

Upieczone buraki przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach. Z rosołu wyjąć mięso i warzywa; bulion przelać przez sito.

Do przecedzonego rosołu dodać starte buraki i gotować dalej ok. 15 minut. Wlać zakwas z buraków, dodać majeranek i gotować kolejne 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jeśli barszcz ma być czysty i podawany w filiżankach, należy przelać go przez sito, by pozbyć się buraków. Nie trzeba tego robić w przypadku zupy podawanej w talerzu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...