wtorek, 19 sierpnia 2014

Jarmuż zasmażany

Jarmuż po raz drugi tego lata zagościł na moim stole. Tym razem w wersji bardziej tradycyjnej - zasmażanej.

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, a świetnie sprawdza się ono jako dodatek do obiadu. Ponadto jarmuż jest pyszny i bogaty w składniki odżywcze - zawiera prawie dwa razy więcej potasu niż pomidory i cztery razy więcej witaminy C niż cytryna.



Składniki:

  • jarmuż (ok.500 g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • śmietana 18% (400 g)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Liście jarmużu umyć i posiekać, usuwając z nich najtwardszą część nerwu głównego. Gotowy wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Gdy będzie miękki, odlewamy i odstawiamy do przestudzenia.

W garnku szklimy na maśle posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy łyżkę mąki i przesmażamy, aż lekko się zrumieni. Dodajemy porcjami śmietanę, dokładnie ją rozprowadzając. Zestawiamy z ognia, nieco studzimy i dodajemy ugotowany wcześniej jarmuż.

Całość mieszamy, miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na koniec zasmażamy kilka minut na średnim ogniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...