czwartek, 21 sierpnia 2014

Placek ze śliwkami

Jeśli zjedliście już odpowiednią masę jabłek, żeby zrobić na złość Putinowi, możecie teraz zrobić ciasto z innymi owocami. Proponuję placek ze śliwkami, bo już można kupić piękne węgierki.


Przepis jest tak prosty, że nie sposób, by ciasto nie wyszło. Zamiast śliwek można użyć innych owoców, np. brzoskwiń i moreli. Ciasto doskonale smakuje także z rabarbarem.




Składniki (na dużą formę):

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 całych jaj
  • 125 g masła roślinnego
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Masło roślinne rozpuścić na małym ogniu i odstawić do ostygnięcia.

Jaja utrzeć z cukrem, a potem z dodawaną niewielkimi porcjami mąką. Na koniec wlać ostudzone masło roślinne i dodać proszek do pieczenia. Ciasto powinno wyjść dość gęste - w formie trzeba będzie je rozprowadzić łyżką. Wcześniej formę należy nasmarować masłem i obsypać mąką.

Na ciasto, środkami do góry, wyłożyć połówki śliwek.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec ok 45 minut z włączonym termoobiegiem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...