sobota, 9 sierpnia 2014

Kwiaty cukinii smażone w cieście

Skoro już mamy środek sezonu na świeżą cukinię, pamiętajcie, że jadalne są nie tylko owoce tej rośliny (tak, cukinia jest warzywem, ale to, co zwykle jemu, jest jej owocem). Równie, a może nawet bardziej smaczne, są kwiaty cukinii.


Na początek parę wyjaśnień. Cukinia jest rośliną jednopienną, rozdzielnopłciową. Oznacza to, że na jednym egzemplarzu powstają dwa rodzaje kwiatów - męskie i żeńskie. W sprzedaży są dostępne jedne i drugie, przy czym męskie są tańsze. Ja żeńskie kupuję po 2 zł za sztukę, a męskie po 1,5 zł. Wbrew pozorom, to żadna dyskryminacja. Po prostu w przypadku kwiatów żeńskich jest więcej do jedzenia, bo tuż pod nimi powstaje młody owoc. Kwiaty męskie osadzone są zaś jedynie na wątłej szypułce.


Kwiaty cukinii można faszerować, ale równie smaczne są po prostu usmażone na patelni. Do ich obtoczenia można użyć na przykład ciasta naleśnikowego lub tempury. Ja wybrałem to drugie.

Składniki (na 10 kwiatów):

  • 1 jajko
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek mąki kukurydzianej
  • zimna gazowana woda mineralna
  • sól i pieprz +/- ulubione zioła do smaku

Przygotowanie:

Składniki ciasta wymieszać ze sobą. Dodając wodę mineralną, rozrobić ciasto do mniej więcej takiej konsystencji, jaką powinno mieć ciasto naleśnikowe. Kwiaty cukinii obtoczyć w cieście i smażyć na średnim ogniu do momentu, aż ciasto będzie mieć złoty kolor. Podawać od razu po przygotowaniu.


Żeńskie kwiaty cukinii - poniżej znajduje się młody owoc







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...