poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Polędwiczka to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Jest tak delikatna, że do jej przyrządzenia nie będzie nam potrzebny tłuczek - ubijemy ją ręką. Moje polędwiczki podałem z sosem kurkowym.


Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • tymianek (świeży lub suchy)
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości ok 3-4 cm. Każdy plaster kładziemy na bok i ubijamy ręką w poprzek włókiem tak, by miał grubość ok. 1 cm.

Mięso skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem (ten suszony należy zetrzeć w moździerzu), posypujemy odrobiną soli, po czym wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny (a najlepiej na całą noc).

Smażymy na średnim ogniu, po 2-3 minuty z obu stron, na klarowanym maśle.

Podajemy z delikatnym sosem.



Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc
Polędwiczki wieprzowe najlepiej podać z delikatnym sosem, np. ze świeżych kurek


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...