Polędwiczka to jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Jest tak delikatna, że do jej przyrządzenia nie będzie nam potrzebny tłuczek - ubijemy ją ręką. Moje polędwiczki podałem z sosem kurkowym.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżki klarowanego masła
- tymianek (świeży lub suchy)
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości ok 3-4 cm. Każdy plaster kładziemy na bok i ubijamy ręką w poprzek włókiem tak, by miał grubość ok. 1 cm.
Mięso skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem (ten suszony należy zetrzeć w moździerzu), posypujemy odrobiną soli, po czym wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny (a najlepiej na całą noc).
Smażymy na średnim ogniu, po 2-3 minuty z obu stron, na klarowanym maśle.
Podajemy z delikatnym sosem.
Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc |
Polędwiczki wieprzowe najlepiej podać z delikatnym sosem, np. ze świeżych kurek |
Wyborne. jadłem. polecam.
OdpowiedzUsuń