poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Zupa krem z dyni

Zupa z każdej odmiany dyni smakuje nieco inaczej. Tym razem zrobiłem ją z 'Blue Ballet'. Po pierwsze, skusił mnie jej wygląd - ma niebieskawą, pokrytą lekkim nalotem skórkę i intensywnie żółtopomarańczowy miąższ. Po drugie, jej skórka jest bardzo cienka i nie trzeba jej usuwać przed gotowaniem.



Składniki:

  • ok. 1,5 kg dyni
  • masło
  • dwie średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka
  • śmietana kremówka (250 g) + 1 po łyżce na talerz
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka curry
  • 1/2 łyżki wędzonej słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • pestki dyni i śmietana kremówka do przyzdobienia

Przygotowanie:


Dynię umyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać dynię, wymieszać i podsmażać chwilę razem. Wlać mleko i bulion, dodać przyprawy i drobno posiekany czosnek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu aż dynia będzie miękka (w przypadku świeżej trwa to ok. 25 minut). Zestawić z ognia i nieco przestudzić. W tym czasie na suchej patelni uprażyć pestki dyni.

Gdy zupa nieco przestygnie, zmiksować ją za pomocą blendera. Na koniec dodać śmietanę kremówkę i miksować jeszcze przez chwilę.

Podawać z łyżką śmietany i uprażonymi pestkami dyni.





Dynia 'Blue Ballet' - niebieska z zewnątrz, żółta w środku

Świeżą dynię wystarczy pokroić w grube kawałki - gotuje się bardzo szybko 

Dynia mlekiem i bulionem płynąca ;)


Uprażone pestki dyni to doskonały dodatek do zupy kremu

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...