niedziela, 17 sierpnia 2014

Sos kurkowy z tymiankiem

Sos z kurek (pieprznika jadalnego) jest jednym z moim ulubionych sosów grzybowych. Robi się go bardzo szybko, a przyprawiony tymiankiem smakuje naprawdę obłędnie. Świetnie pasuje do delikatnych mięs, takich jak polędwiczki wieprzowe. Sezon na kurki w pełni, więc koniecznie wybierzcie się do lasu!




Wybierzcie się na kurki, sezon w pełni!

Składniki:

  • 1/2 małego pora
  • 250 g kurek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • śmietana 30 proc. (małe opakowanie)
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Pora posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kurki i posiekany ząbek czosnku. Gdy odparuje woda, którą puszczą grzyby, dodać sok z cytryny, miód, sos sojowy, pieprz i około 1 łyżeczki tymianku  (świeżego lub suchego, roztartego w moździerzu). Na koniec - po łyżce - dodawać śmietanę. Gotować, cały czas mieszając, aż sos zredukuje się do pożądanej gęstości. Jeśli trzeba, doprawić solą.




Sos kurkowy na porze jest delikatniejszy od tego na cebuli

1 komentarz:

  1. Zrób mi następnym razem a nie tylko te gotowce z lidla... wino znaczy ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...