Młoda, podduszona kapusta z koperkiem nieodwołalnie kojarzy mi się z początkiem lata, tak samo jak młode ziemniaki ze zsiadłym mlekiem. I doskonale też do nich pasuje.
Młodą kapustę przyrządza się szybko, jej gotowanie zajmuje w sumie nie dłużej niż 20 minut. Najbardziej czasochłonne jest chyba samo jej siekanie.
Składniki:
- 1 spora główka młodej kapusty
- 1 duży pęczek koperku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta ziaren kminku
- szczypta kolendry w ziarnach
- kilka listków lubczyku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
Sposób przygotowania:
Z kapusty usunąć 2-3 najbardziej zewnętrzne liście. Główkę pokroić w ćwiartki, a następnie niezbyt drobno posiekać.
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i rozmieszać, by nie było grudek. Mieszając, podgrzewać ok. 3 minut, tak by mąka straciła smak surowizny, ale nie zdążyła się zrumienić.
Dodać posiekaną kapustę (najlepiej porcjami, mieszając po wrzuceniu każdej z nich). Wlać szklankę wrzątku (250 ml) i pod przykryciem dusić na małym ogniu 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Gdy kapusta nieco zmięknie, dodać przyprawy - kminek, lubczyk, kolendrę, cukier, sól i sok z cytryny. Zamieszać, przykryć i dusić aż kapusta będzie wystarczająco miękka (ja nie robię tego dłużej niż 10 minut). Na koniec dodać posiekany koperek i wymieszać.
Podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz