Bruschetta to włoska grzanka posmarowana przed pieczeniem oliwą i czosnkiem, na której kładzie się pozostałe składniki. Choć istnieje wiele wariantów tej przekąski, najczęściej przyrządza się ją z pomidorami i bazylią i - moim zdaniem - właśnie taka smakuje najlepiej. A że sezon na wyrośnięte w słońcu, soczyste i pachnące pomidory w pełni, mamy możliwość testowania różnych ich odmian, bo każda smakuje nieco inaczej.
Znajdźcie swój ulubiony smak pomidorów i koniecznie zróbcie z nich bruschettę!
Składniki (na 6 sporych grzanek):
- 6 kromek pszennej bułki
- 400 g pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- bazylia (garść świeżej lub 1 łyżeczka suszonej)
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- nieco tartego parmezanu
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Kromki bułki polać odrobiną oliwy i posypać drobno posiekanym czosnkiem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wyłożyć na wierzch pieczywa. Jeśli bruschettę chcecie przygotować zimą, zamiast świeżych pomidorów, które smakują wtedy tekturą, wybierzcie pomidory pelati z puszki.
Tak przygotowane pieczywo posypać bazylią (jeśli używacie świeżej, połóżcie ją pod pomidorami, żeby nie wyschła w trakcie pieczenia) i doprawić pieprzem i solą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i na górnej półce zapiekać ok. 10 minut (bez termoobiegu, z włączoną górną grzałką). Pod koniec pieczenia grzanki posypać tartym parmezanem i zapiekać jeszcze 1 minutę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz