poniedziałek, 23 marca 2015

Pasta jajeczna ze szczypiorem

Pasta jajeczna to moja propozycja na wielkanocne śniadanie. Dobrze doprawiona i z dodatkiem szczypioru smakuje świeżo i wiosennie.



Jeśli nie chcecie, by żółtko jajka ugotowanego na twardo miała niebieskawą obwódkę, pamiętajcie, by wkładać je do zimnej wody z dodatkiem soli i od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotować nie dłużej 2-3 minuty. Po tym czasie garnek zdejmijcie z ognia i zostawcie, aż woda wystygnie.

Składniki:

  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gładkiej musztardy
  • pęczek szczypioru
  • pieprz
  • sól


Sposób przygotowania:

Jaja ugotować na twardo i wystudzić. Obrać i drobno posiekać - możecie zrobić to ręcznie lub używając mechanicznego rozdrabniacza.

Dodać musztardę (ja używam chrzanowej) i majonez oraz pieprz i sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać ze świeżo siekanym, drobnym szczypiorem. Jeśli zamierzacie pastę przechować przez 2-3 dni, szczypior dodawajcie sukcesywnie do każdej porcji.
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...