wtorek, 5 sierpnia 2014

Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami

Jarmuż, podobnie jak kalafior i brokuł, jest botaniczną odmianą kapusty. Jadalne są jego blaszki liściowe. Jarmuż zawiera prawie dwa razy więcej potasu niż pomidor i cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Jest też najbogatszym ze wszystkich warzyw kapustnych źródłem karotenoidów.
W polskiej kuchni najczęściej można spotkać jarmuż zasmażany, ale z warzywem tym warto eksperymentować. Ja poddusiłem go i dodałem do makaronu.

Składniki (dla 2 osób):

- 10 liści jarmużu
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- kilka czarnych oliwek
- 3 cebule dymki ze szczypiorem
- 2 ząbki czosnku
- nieco migdałów w płatkach
- 2 łyżki sosu sezamowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu piri-piri

Przygotowanie:

Liście jarmużu umyć i wyciąć z nich najtwardszą część nerwu. Blaszki liściowe pociąć na mniejsze kawałki i blanszować we wrzątku przez 1-2 minuty. Czosnek i cebulę ze szczypiorem posiekać i przez chwilę podsmażać. Dodać pocięte w paski pomidory i blanszowany jarmuż. Dodać sosy: rybny, sezamowy i piri-piri oraz płatki migdałów i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 2-3 minuty. Wymieszać z makaronem ugotowanym według wskazówek na opakowaniu. Danie można posypać parmezanem.

Liście jarmużu mogą być zielone lub fioletowe


Jeśli masz ochotę, danie posyp parmezanem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...