Dynia to warzywo nie tylko smaczne, choć tanie, ale też niezwykle uniwersalne, bo można zrobić z niej prawie wszystko. Nadaje się na zupę - zarówno w wersji tradycyjnego kremu, jak i bardziej "orientalnej" - na mleku kokosowym, oraz do pieczenia i marynowania. Można zrobić z niej też racuchy i właśnie to proponuję Wam dziś.
Do zrobienia złotych racuchów najlepsza będzie dynia o intensywnie pomarańczowym miąższu. Ja wybrałem odmianę dyni olbrzymiej "Hokkaido". Nie trzeba jej obierać, kiedy robi się z niej zupę, jednak w przypadku racuchów lepiej ją usunąć, bo obróbka termiczna trwa krótko i nie zdąży ona wystarczająco zmięknąć.
Swoje racuchy zrobiłem w wersji pikantnej, ale dobrze smakują także na słodko.
Składniki (na kilkanaście racuchów):
- 1 dynia o wadze ok. 1,5 kg
- 2 jaja
- 50 g cukru
- 400 g śmietany 18 proc.
- ok. 1 szklanki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Dynię obrać ze skóry i usunąć z niej pestki. Miąższ zetrzeć na grubych oczkach.
Jaja utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i porcjami dodawać mąkę. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Startą dynię wymieszać z ciastem i doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli mają być w wersji pikantnej).
Na rozgrzany na patelni olej łyżką wykładać porcje ciasta. Z obu stron smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz