poniedziałek, 20 października 2014

Kalafior pieczony w całości w aromatycznej marynacie

Kalafiora najczęściej zapieka się pod beszamelem. Wcześniej dzieli się go na pojedyncze różyczki. Ale można też upiec całego kalafiora, wcześniej dokładnie pokrywając go jogurtową marynatą. Mojej marynacie smak nadaje limonka i kumin, ale możecie doprawić ją swoimi ulubionymi ziołami. Kiedy piekę dwa nieduże kalafiory, do marynaty, którą smaruję drugiego z nich, dodaję musztardę - francuską, w której są całe ziarna gorczycy, i ostrą, np. rosyjską.

Składniki marynaty:

  • 250 g gęstego jogurtu (np. greckiego)
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu


Sposób przygotowania:


Kalafiora umyć, usunąć wszystkie liście i najtwardszą część pędu.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.

W misce przygotować marynatę - zmieszać jogurt, kumin, granulowany czosnek, curry, sól i pieprz. Limonkę sparzyć, by ze skórki usunąć woski, którymi pokrywa się te owoce przed sprzedażą. Naciskając dłonią, limonkę toczyć na blacie - w ten sposób uwolni się więcej soku. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do marynaty.

Kalafiora włożyć do miski z marynatą i dokładnie go nią pokryć (ja robię to rękoma, ale możecie użyć np. silikonowego pędzla).

Pokrytego marynatą kalafiora wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piec ok. 30-45 minut - do czasu, aż marynata się zrumieni.

Przed podaniem pokroić w plastry, a w przypadku małych kalafiorów - w ćwiartki.

Jeśli nie zużyjecie całej marynaty, możecie przechować ją w lodówce i w ciągu kilku dni zużyć np. do ryby.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...