środa, 15 października 2014

Domowa pizza

Podstawą dobrej pizzy jest ciasto. To, co na niej położycie, to rzecz naprawdę drugorzędna. Ciasto powinno być jak najcieńsze, ale nie może zginać się pod ciężarem tego, co znajdzie się na wierzchu. Żeby to osiągnąć, pizzę trzeba piec krótko w możliwie wysokiej temperaturze, a położone na cieście składniki nie powinny być mokre. Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie pizzy bez świeżych pomidorów czy pieczarek, krójcie je jak najcieniej, by woda, którą zawierają, nie wsiąkała w ciasto.

Najlepsza jest pizza pieczona w piecu chlebowym, jednak nikt przecież nie ma takiego w domu. Żeby osiągnąć podobny efekt w zwykłym piekarniku, zaopatrzcie się w cienki kawałek granitu lub szamotu, na którym będziecie piec pizzę. Niewielkich rozmiarów kamień można za niezbyt dużą kwotę kupić w zakładzie kamieniarskim. Robiąc to, uprzedźcie sprzedawcę, że kamień będzie miał kontakt z żywnością.


Ciasto na pizzę (na trzy placki średnicy 30 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 250 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie (nie może być zbyt ciepła, żeby nie zabić drożdży) i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać mąkę, sól i cukier oraz wlać drożdże. Wymieszać, po czym wyjąć z miski i kilka minut wyrabiać na stolnicy oprószonej mąką.

Gdy ciasto będzie już elastyczne i jednolite, polać je oliwą i ponownie wyrobić, po czym podzielić na trzy części, włożyć z powrotem do miski i nakryć ściereczką lub folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie, każdą część oprószyć mąką i rozwałkować tak, by uzyskać cienki placek. Przełożyć na blaszkę delikatnie nasmarowaną oliwą i dokładnie wylepić brzegi.

Wierzch nasmarować sosem pomidorowym, wyłożyć ulubione dodatki i ser (używam mozzarelli), posypać oregano i piec ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza.


Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 150 ml passaty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki włożyć do rondla i zagotować. Na małym ogniu gotować bez przykrycia ok. 15 minut, często mieszając.

Sos śmietanowo-czosnkowy:

  • 200 g  gęstej śmietany 18 proc.
  • 100 g majonezu
  • 1 duży ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Śmietanę dokładnie wymieszać z majonezem. Dodać drobno posiekany ząbek czosnku, wymieszać i odstawić na ok. 20 minut, by czosnek uwolnił swój aromat. Wymieszać ponownie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...