czwartek, 2 października 2014

Pieczony łosoś z sosem z wina

To kolejne danie, które daje się przyrządzić w pół godziny, a nawet w 20 minut. Łosoś piecze się bardzo szybko, a pieczenia nie należy przedłużać, by ryba nie zrobiła się sucha. Zbyt długo pieczonego łososia może też nie udać nam się wyjąć w jednym kawałku.

Składniki (dwa 2 osób):

  • filet z łososia (ok. 400 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Sposób przygotowania:

Płat łososia umyć i podzielić w poprzek na dwa kawałki. Nasmarować solą, skropić cytryną i posypać świeżo mielonym cytrynowym pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego nasmarować oliwą, wyłożyć rybę i bez przykrycia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.

Pod koniec czasu pieczenia przygotować sos. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i na średnim ogniu mieszać przez ok. 1 minutę. Następnie dodać kieliszek wina i szybko wymieszać, by nie powstały grudki. Do sosu można dodać zieleninę, np. koperek lub natkę pietruszki.

Sosem polać rybę zaraz po wyjęciu z piekarnika. Podawać np. z blanszowanym (przez maksymalnie 2-3 minuty) groszkiem cukrowym i plasterkiem cytryny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...