czwartek, 16 października 2014

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to bardziej jednogarnkowe danie niż zupa. Jest gęsty, pożywny i pyszny! Swój barszcz przyrządzam z pieczonych buraków, które nadają mu żywą, czerwoną barwę. Dodaję do niego też zakwas z buraków, bez którego barszczu sobie nie wyobrażam.

Przygotowanie barszczu ukraińskiego "od zera" trwa kilka dni - 4 dni wcześniej trzeba nastawić zakwas. Osiem godzin przed przystąpieniem do gotowania zupy trzeba też namoczyć fasolę (jeśli nie chcecie użyć takiej z puszki).


Składniki (na duży garnek):

  • ok. 800 g żeberek
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 duże buraki
  • 2 spore ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 400 g białej fasoli
  • 1/8 główki białej kapusty
  • kilka suszonych grzybów leśnych
  • ok. 150 g dobrej kiełbasy
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • kilka listków lubczyku
  • 1 szklanka zakwasu z buraków
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 goździk
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Buraki umyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 45 minut.

Odlać wodę, w której moczyła się fasola, zalać świeżą i gotować do miękkości.

Żeberka (używam trójkąta, nie paska) umyć, i w drugim, dużym garnku zalać ok. 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać liście laurowe, ziele angielskie, grzyby i 1 nieobraną cebulę z w bitym goździkiem. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut.

Mięso wyjąć, przestudzić, oskubać i ponownie dodać do zupy.

Obraną marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera pokroić w grubą kostkę i dodać do gotującego się mięsa.

Na patelni rozgrzać klarowane masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Kapustkę dość grubo poszatkować, kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Zasmażać chwilę razem, po czym dodać 2-3 łyżki wazowe gotującego się wywaru i pod przykryciem dusić na średnim ogniu ok. 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić jeszcze 1 minutę. Dodać do gotującej się zupy.

Buraki wyjąć z piekarnika i przestudzić. Zdjąć z nich skórę, pokroić w słupki i dodać do zupy. Gotować dalej ok. 10 minut, po czym dodać lubczyk i ugotowaną fasolę.

Wymieszać, dodać zakwas z buraków, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze ok. 5 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...