Przygotowanie barszczu ukraińskiego "od zera" trwa kilka dni - 4 dni wcześniej trzeba nastawić zakwas. Osiem godzin przed przystąpieniem do gotowania zupy trzeba też namoczyć fasolę (jeśli nie chcecie użyć takiej z puszki).
Składniki (na duży garnek):
- ok. 800 g żeberek
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 duże buraki
- 2 spore ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 selera korzeniowego
- 400 g białej fasoli
- 1/8 główki białej kapusty
- kilka suszonych grzybów leśnych
- ok. 150 g dobrej kiełbasy
- 1 łyżka klarowanego masła
- kilka listków lubczyku
- 1 szklanka zakwasu z buraków
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 goździk
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Buraki umyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 45 minut.
Odlać wodę, w której moczyła się fasola, zalać świeżą i gotować do miękkości.
Żeberka (używam trójkąta, nie paska) umyć, i w drugim, dużym garnku zalać ok. 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać liście laurowe, ziele angielskie, grzyby i 1 nieobraną cebulę z w bitym goździkiem. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
Mięso wyjąć, przestudzić, oskubać i ponownie dodać do zupy.
Obraną marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera pokroić w grubą kostkę i dodać do gotującego się mięsa.
Na patelni rozgrzać klarowane masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Kapustkę dość grubo poszatkować, kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Zasmażać chwilę razem, po czym dodać 2-3 łyżki wazowe gotującego się wywaru i pod przykryciem dusić na średnim ogniu ok. 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić jeszcze 1 minutę. Dodać do gotującej się zupy.
Odlać wodę, w której moczyła się fasola, zalać świeżą i gotować do miękkości.
Żeberka (używam trójkąta, nie paska) umyć, i w drugim, dużym garnku zalać ok. 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać liście laurowe, ziele angielskie, grzyby i 1 nieobraną cebulę z w bitym goździkiem. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
Mięso wyjąć, przestudzić, oskubać i ponownie dodać do zupy.
Obraną marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera pokroić w grubą kostkę i dodać do gotującego się mięsa.
Na patelni rozgrzać klarowane masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Kapustkę dość grubo poszatkować, kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Zasmażać chwilę razem, po czym dodać 2-3 łyżki wazowe gotującego się wywaru i pod przykryciem dusić na średnim ogniu ok. 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić jeszcze 1 minutę. Dodać do gotującej się zupy.
Buraki wyjąć z piekarnika i przestudzić. Zdjąć z nich skórę, pokroić w słupki i dodać do zupy. Gotować dalej ok. 10 minut, po czym dodać lubczyk i ugotowaną fasolę.
Wymieszać, dodać zakwas z buraków, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze ok. 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz