piątek, 3 października 2014

Kokosowy pudding z czarnego ryżu

Czarny ryż jest kleistą odmianą tego zboża, o charakterystycznym orzechowym posmaku. Po ugotowaniu ziarna zmieniają barwę z czarnej na ciemnofioletową. Spowodowane jest to wysoką zawartością antocyjanów, czyli barwników w tym właśnie kolorze, które są skutecznymi przeciwutleniaczami.

Czarny ryż jest bogaty w składniki odżywcze, ważne dla zdrowia człowieka aminokwasy i składniki mineralne, m.in. żelazo, wapń i magnez. Zawartość cukru i sodu jest w nim znacznie niższa niż w ryżu białym.

W starożytnych Chinach czarny ryż mógł jeść tylko cesarz, dlatego nazywany był tam ryżem zakazanym. Dziś wykorzystuje się go w Azji m.in. do wyrobu makaronów. Popularne są też przygotowane na jego bazie desery, np. khao neow dahm.

Przed gotowaniem czarny ryż wymaga długiego moczenia. Najlepszym zaś sposobem jego przyrządzenia jest ugotowanie go na parze - do wody przechodzi wtedy znacznie mniej cennych dla zdrowia antocyjanów.


Ja z czarnego ryżu zrobiłem pudding z mlekiem kokosowym - bezmleczny i bezglutenowy deser, który dobrze smakuje  i na ciepło, i na zimno.



Składniki (na 3-4 porcje):

  • 250 g czarnego ryżu
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1/4 szlanki wody
  • świeżo starty imbir
  • cukier (do smaku)
  • kawałki owoców (u mnie melon)
  • prażone płatki z migdałów


Sposób przygotowania:

Ryż przepłukać na sicie, po czym zalać wodą i moczyć co najmniej 8 godzin (ja zostawiłem na noc). Odlać wodę i przepłukać ponownie. Gotować na parze ok. 30-45 minut - do momentu, w którym ziarna staną się miękkie i kleiste, ale też pozostaną nieco chrupkie.

Pod koniec gotowania ryżu, w drugim garnku zagotować wodę, dodać mleko kokosowe oraz imbir i cukier (do pożądanego smaku - co kto lubi) i ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać ugotowany ryż i gotować jeszcze przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, by nie przywarł. Mleko kokosowe nabierze w tym czasie ciemnofioletowego koloru.

Zdjąć z ognia, zawinąć w koc i trzymać w cieple przez ok. 10 minut. W tym czasie przygotować owoce do podania z deserem, a na suchej pateni uprażyć płatki z migdałów.

Deser podawać gorący lub po schłodzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...