czwartek, 30 października 2014

Roladki z szynki pieczone w niskiej temperaturze

Ostatnio coraz popularniejsze jest pieczenie mięsa w niskiej temperaturze, więc postanowiłem sprawdzić, jak wygląda to w praktyce. Muszę przyznać, że efekt był bardzo zadowalający, choć sposób ten nie nadaje się do przygotowania posiłku w pół godziny ;)

Moje roladki wyszły soczyste i miękkie, ale musiały piec się aż trzy godziny.

Składniki (na 5 roladek):

  • 5 płatów z szynki
  • 5 ogórków konserwowych
  • 5 plastrów szynki konserwowej
  • 5 plasterków masła
  • 1 mozzarella
  • olej z pestek winogron
  • pieprz
  • sól
  • chrzan

 Sposób przygotowania: 

Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym rozgrzać do 80 stopni Celsjusza (z włączonym termoobiegiem).

Plastry szynki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem oraz posmarować chrzanem. Na każdy plaster szynki nałożyć po plastrze szynki konserwowej, mozzarelli i masła oraz jeden rozkrojony na ćwiartki ogórek konserwowy.

Każdą roladkę ściśle zwinąć, a brzegi spiąć wykałaczkami. 

Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron (lub inny do smażenia w wysokiej temperaturze) i dokładnie obsmażyć roladki z każdej strony, by zamknąć mięso.

Obsmażone roladki przełożyć do rozgrzanego naczynia żaroodpornego, wstawić bez przykrycia do piekarnika i piec 3 godziny.

Swoje roladki podałem z sosem z soku z granatu oraz z ryżem barwionym kurkumą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...