wtorek, 14 października 2014

Rydze w śmietanie z makaronem radiatori

Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów blaszkowych. Są delikatne, słodkawe w smaku i nie wymagają długiej obróbki. Jadalne są przynajmniej cztery gatunki grzybów nazywanych rydzami - mleczaj rydz, mleczaj smaczny, mleczaj jodłowy i mleczaj świerkowy. W przeciwieństwie do pozostałych, nazywany też krówką, mleczaj smaczny, nie posiada pomarańczowego, a białe mleczko. Tego koloru mleczko ma też mleczaj wełnianka, który uznawany jest za gatunek trujący.

Swoich rydzów nie zbierałem sam. Ze względu na możliwą pomyłkę, kupiłem je w sklepie. Ich cena - 30 zł za kilogram - wydawała się wysoka, ale okazało się, że są naprawdę lekkie. Do przygotowania sosu na trzy porcje makaronu wystarczyło 200 g grzybów.

Składniki (na 3 osoby):

  • 200 g świeżych rydzów
  • 1 spora cebula cukrowa
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 g śmietanki 30 proc.
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • pieprz
  • makaron radiatori

Sposób przygotowania:

Rydze opłukać i oczyścić z zanieczyszczeń. Większe kapelusze pokroić w paski, małe pozostawić w całości.

Na roztopionym w rondlu maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać grzyby, lekko posolić, dodać szczyptę cukru i podsmażać chwilę razem. Przykryć i na średnim ogniu dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut. 

Dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Zredukować do pożądanej gęstości. Na koniec doprawić do smaku mielonym czarnym pieprzem.

Swoje rydze w śmietanie podałem z trójkolorowym makaronem radiatori, jednak możecie użyć innego, który będzie dobrze zatrzymywał sos, np. zwykłych świderków.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...