Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów blaszkowych. Są delikatne, słodkawe w smaku i nie wymagają długiej obróbki. Jadalne są przynajmniej cztery gatunki grzybów nazywanych rydzami - mleczaj rydz, mleczaj smaczny, mleczaj jodłowy i mleczaj świerkowy. W przeciwieństwie do pozostałych, nazywany też krówką, mleczaj smaczny, nie posiada pomarańczowego, a białe mleczko. Tego koloru mleczko ma też mleczaj wełnianka, który uznawany jest za gatunek trujący.
Swoich rydzów nie zbierałem sam. Ze względu na możliwą pomyłkę, kupiłem je w sklepie. Ich cena - 30 zł za kilogram - wydawała się wysoka, ale okazało się, że są naprawdę lekkie. Do przygotowania sosu na trzy porcje makaronu wystarczyło 200 g grzybów.
Składniki (na 3 osoby):
- 200 g świeżych rydzów
- 1 spora cebula cukrowa
- 1 łyżka masła klarowanego
- 200 g śmietanki 30 proc.
- szczypta cukru
- szczypta soli
- pieprz
- makaron radiatori
Sposób przygotowania:
Rydze opłukać i oczyścić z zanieczyszczeń. Większe kapelusze pokroić w paski, małe pozostawić w całości.
Na roztopionym w rondlu maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać grzyby, lekko posolić, dodać szczyptę cukru i podsmażać chwilę razem. Przykryć i na średnim ogniu dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Zredukować do pożądanej gęstości. Na koniec doprawić do smaku mielonym czarnym pieprzem.
Swoje rydze w śmietanie podałem z trójkolorowym makaronem radiatori, jednak możecie użyć innego, który będzie dobrze zatrzymywał sos, np. zwykłych świderków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz