Brokuł jest rośliną z rodziny kapustowatych i bywa nazywany kapustą szparagową. Wartością odżywczą przewyższają blisko z nimi spokrewnione kalafiory. Zawierają dużo witaminy C i beta-karotenu. Są przy tym nisko kaloryczne i stosuje się je w dietach odchudzających.
Zawarty w brokule sulforafan niszczy bakterię Helicobacter pylori, odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka. Warzywo to jest też pomocne w zapobieganiu chorobom nowotworowym.
Zwykle brokuła gotuję na parze. Tym razem postanowiłem upiec go w piekarniku pod imbirowym sosem beszamelowym.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 2 brokuły
- 2 łyżki klarowanego masła
- 3 łyżki mąki
- ok. 400 ml mleka
- sól
- pieprz
- 1,5 łyżki mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
Brokuły umyć, podzielić na mniejsze różyczki i osuszyć na sicie. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i lekko posolić.
Przygotować beszamel: w rondlu stopić masło, zmieszać z mąką i zasmażyć, ale nie rumienić. Dodać sól, pieprz i imbir i rozprowadzić mlekiem. Mleko należy dodawać powoli, cały czas mieszając sos trzepaczką, by nie powstały grudki. Sos musi być gęsty i jednolity.
Gotowy beszamel wylać na wierzch brokułów. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 30 minut.
Brokuła pod beszamelem można podawać jako dodatek do obiadu, np. zamiast ziemniaków, ale sprawdzi się też jako osobne danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz