Do ugotowania tej zupy użyłem odmiany dyni piżmowej 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu. W jej przypadku skórkę trzeba obrać.
Spośród warzyw i owoców uprawianych w Polsce dynie są jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu, który ma właściwości przeciwutleniające. Związek ten jest odporny na działanie wysokiej temperatury, więc nie traci swych właściwości podczas gotowania.
Dynia piżmowa 'Muscat de Provence' |
Składniki (na 4-5 porcji):
- 1,5 kg dyni 'Muscat de Provence'
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 cebula cukrowa
- świeży lub suszony imbir
- 3 goździki
- 1/2 łyżki kurkumy
- 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Z dyni usunąć nasiona, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Zalać taką ilością wody, by jedynie przykryła dynię, dodać posiekaną cebulę cukrową, imbir (drobno posiekany świeży kawałek wielkości kciuka lub 1 łyżka mielonego), kurkumę, goździki i cukier i pod przykryciem gotować do miękkości (ok. 20 minut).
Po tym czasie dodać mleko kokosowe i gotować na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ja podaję tę zupę z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz