wtorek, 7 października 2014

Zupa z dyni na mleku kokosowym

Z dyni najczęściej robi się zupę krem, ale bez blendera też można przygotować z niej pyszną zupę, na dodatek o orientalnym smaku. Jeśli ma mieć bardziej jednolitą konsystencję, wystarczy użyć tłuczka do ziemniaków.

Do ugotowania tej zupy użyłem odmiany dyni piżmowej 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu. W jej przypadku skórkę trzeba obrać.

Spośród warzyw i owoców uprawianych w Polsce dynie są jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu, który ma właściwości przeciwutleniające. Związek ten jest odporny na działanie wysokiej temperatury, więc nie traci swych właściwości podczas gotowania.

Dynia piżmowa 'Muscat de Provence'

Składniki (na 4-5 porcji):

  • 1,5 kg dyni 'Muscat de Provence'
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 cebula cukrowa
  • świeży lub suszony imbir
  • 3 goździki
  • 1/2 łyżki kurkumy
  • 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie natka pietruszki


Sposób przygotowania:

Z dyni usunąć nasiona, obrać ze skóry i pokroić  w kostkę. Zalać taką ilością wody, by jedynie przykryła dynię, dodać posiekaną cebulę cukrową, imbir (drobno posiekany świeży kawałek wielkości kciuka lub 1 łyżka mielonego), kurkumę, goździki i cukier i pod przykryciem gotować do miękkości (ok. 20 minut).

Po tym czasie dodać mleko kokosowe i gotować na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ja podaję tę zupę z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...