Bitki wołowe to jedno z moich ulubionych dań polskiej kuchni. Bardzo dobrze smakują duszone w naturalnym sosie, ale tych z grzybami nie przebije chyba nic.
Na bitki wybieramy tzw. mięso zrazowe, które musimy pokroić w poprzek włókien i mocno rozbić tłuczkiem do mięsa. Dzięki temu bitki będą bardzo miękkie i wręcz same będą rozpływać się w ustach.
Żeby sos miał wyraźny grzybowy smak, dodaję zmiksowane suszone grzyby, wcześniej podgotowane w osobnym garnku. Dodaję też całe, świeże lub mrożone, grzyby podsmażone na maśle z cebulą.
Bitki przygotowuję w szybkowarze - są gotowe po 30 minutach.
Składniki:
- 1 kg wołowiny
- dwie garście grzybów suszonych
- kilka kapuluszy grzybów świeżych lub mrożonych
- 2 cebule
- 1 łyżka klarowanego masła
- 5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- sól
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby namoczyć i obgotować do miękkości (ok. 30 minut), po czym zmiksować blenderem.
Mięso opłukać, pokroić w poprzek włókien na płaskie plastry, rozbić i obtoczyć w mące. Obsmażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do szybkowara (potrawę możecie przygotować w zwykłym garnku, ale potrwa to co najmniej półtorej godziny, a w miarę odparowywania wody będziecie musieli dolewać wrzątek).
Świeże grzyby oczyścić, obgotować do miękkości, po czym odcedzić i obsmażyć na klarowanym maśle z 1 drobno posiekaną cebulą. Możecie do tego użyć także grzybów wcześniej przygotowanych w ten sposób i zamrożonych.
Drugą cebulę pokroić w grube piórka i zeszklić na maśle.
Mięso w szybkowarze zalać wrzątkiem do wysokości mięsa. Dodać zmiksowane grzyby suszone i podsmażone grzyby świeże oraz zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą.
Zamknąć szybkowar i pod maksymalnym ciśnieniem gotować na małym ogniu 30 minut.
Jeśli po ugotowaniu sos będzie zbyt rzadki, należy go zagęścić. W tym celu 1 łyżkę mąki pszennej należy dokładnie rozprowadzić w 1/4 szklanki zimnej wody i dodać do potrawy. Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować, aż sos zgęstnieje.
Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną lub kluskami ziemniaczanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz