Zupa krem z cebuli i czosnku to doskonałe danie na jesienne dni. Dobrze przyprawiona ma niezapomniany smak i świetnie rozgrzewa. Jest też tania - za kilogram cebuli cukrowej trzeba zapłacić jedynie 2 zł.
Dodanie do zupy imbiru i pasty curry zapobiega wzdęciom i innym sensacjom żołądkowym, które zwykle towarzyszą jedzeniu smażonej czy duszonej cebuli.
Krem z cebuli można podać z grzankami lub z natką pietruszki.
Składniki (na średni garnek):
- ok. 600 g cebuli cukrowej
- 1 główka czosnku
- włoszczyzna
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 330 ml śmietany 30 proc.
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę umyć, włożyć do garnka i zalać tylko taką ilością wody, by ją przykryła. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować ok. 40 minut pod przykryciem - do uzyskania bogatego wywaru. Po ugotowaniu włoszczyznę wyjąć.
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Gdy będzie gotowa, dodać posiekany czosnek i dusić pod przykryciem 3 minuty. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż połowa wina wyparuje.
Całość dodać do gotującego się wywaru z warzyw razem z gałką muszkatołową, imbirem i pastą curry. Przykryć i gotować jeszcze 20 minut, doprawić solą i pieprzem, po czym zdjąć z palnika i nieco przestudzić.
Zmiksować razem z ugotowaną wcześniej włoszczyzną (bez marchewki - jedynie białe warzywa: pietruszka, seler, por). Dodać śmietanę i zmiksować ponownie na gładki krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz