sobota, 25 października 2014

Krem cebulowo-czosnkowy

Zupa krem z cebuli i czosnku to doskonałe danie na jesienne dni. Dobrze przyprawiona ma niezapomniany smak i świetnie rozgrzewa. Jest też tania  - za kilogram cebuli cukrowej trzeba zapłacić jedynie 2 zł.

Dodanie do zupy imbiru i pasty curry zapobiega wzdęciom i innym sensacjom żołądkowym, które zwykle towarzyszą jedzeniu smażonej czy duszonej cebuli.

Krem z cebuli można podać z grzankami lub z natką pietruszki.

Składniki (na średni garnek):


  • ok. 600 g cebuli cukrowej
  • 1 główka czosnku
  • włoszczyzna
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 330 ml śmietany 30 proc.
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę umyć, włożyć do garnka i zalać tylko taką ilością wody, by ją przykryła. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować ok. 40 minut pod przykryciem - do uzyskania bogatego wywaru. Po ugotowaniu włoszczyznę wyjąć.

Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Gdy będzie gotowa, dodać posiekany czosnek i dusić pod przykryciem 3 minuty. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż połowa wina wyparuje.

Całość dodać do gotującego się wywaru z warzyw razem z gałką muszkatołową, imbirem i pastą curry. Przykryć i gotować jeszcze 20 minut, doprawić solą i pieprzem, po czym zdjąć z palnika i nieco przestudzić.

Zmiksować razem z ugotowaną wcześniej włoszczyzną (bez marchewki - jedynie białe warzywa: pietruszka, seler, por). Dodać śmietanę i zmiksować ponownie na gładki krem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...