niedziela, 2 listopada 2014

Boczniaki à la flaki

Tradycyjne flaki przygotowuje się z wołowych, cielęcych lub drobiowych żołądków i trzeba je długo gotować. Znam takich, którzy z tego powodu nie wezmą flaków do ust. Dla nich "flaki" przyrządzam z gotowanych boczniaków.

Boczniak ostrygowaty jest grzybem występującym na martwym drewnie drzew liściastych. Kupując je w sklepie, lepiej wybierać te mniejsze, z lekko podwiniętym brzegiem kapelusza - w tej fazie owocniki są jędrne i mają delikatny miąższ. Aby dłużej zachowały świeżość, grzyby należy przechowywać w lodówce wraz z ogonkami, które odcina się tuż przed przygotowaniem potrawy. Do zrobienia boczniakowych "flaków" wykorzystuję także ogonki - po ugotowaniu pozostają one mięsiste i konsystencją przypominają prawdziwe flaki.


Składniki (na średni garnek):

  • 500 g boczniaków
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka imbiru
  • 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Marchew, pietruszkę i selera obrać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut w minimalnej ilości wody. W drugim garnku zagotować bulion. Boczniaki umyć i oddzielić ogonki od kapeluszy. Pocięte w paski kapelusze i ogonki w całości dodać do bulionu wraz z posiekanym ząbkiem czosnku i gotować ok. 10 minut.

Uduszone warzywa przełożyć do gotujących się boczniaków. Dodać majeranek, gałkę muszkatołową, słodką paprykę i imbir i gotować dalej przez 30 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...