poniedziałek, 19 stycznia 2015

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą jest jedną z moich ulubionych słodkich tart. Doskonale zbalansowane są w niej smaki kwaśny i słodki.

Pamiętajcie, że cytryny, podobnie zresztą jak pozostałe cytrusy, przed sprzedażą są pokrywane warstwą sztucznego wosku. Wyjątkiem są tu cytryny "bio", których nie poddaje się woskowaniu. Jeśli nie jesteście w stanie ich kupić, pamiętajcie, żeby skórkę, którą chcecie dodać do ciasta, wcześniej sparzyć wrzątkiem. Dzięki temu wosk rozpuści się i spłynie z owocu.

Żeby uzyskać więcej soku, cytrynę należy przycisnąć dłonią do blatu i kilka razy toczyć - dzięki temu pękną cienkie błony otaczające pojedyncze pęcherzyki z sokiem.


Składniki (na tartę średnicy 30 cm):


na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 150 g zimnego masła
  • ok. 150 g zimnej śmietanki 30 proc.
  • szczypta soli

na masę cytrynową:
  • 50 g masła
  • sok z 4 cytryn
  • skórka z 2 cytryn
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 250 ml wody

na bezę:
  • 4 białka
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:


Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone w plastry. Całość jak najszybciej utrzeć, by masło nie zdążyło się rozgrzać. Wlać zimną śmietankę i ponownie wymieszać.

Ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść w płaski placek. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek i wylepić nim formę posmarowaną masłem. Jeśli zostanie Wam trochę ciasta, możecie je zamrozić i wykorzystać później.

Dno ciasta ponakłuwać widelcem i obciążyć (stawiam na nim płaski talerz). Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, by ciasto się podpiekło (jeśli Wasz piekarnik ma tendencję do przypalania, przed wstawieniem do niego ciasta przykryjcie je folią aluminiową). Po tym czasie należy je wyjąć i ostudzić.

W tym czasie możecie przygotować masę cytrynową. Cytryny sparzyć i zetrzeć skórkę z dwóch z nich. z czterech wycisnąć sok, dodać mąkę ziemniaczaną i żółtka i dokładnie wymieszać.

W rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier i przegotowaną, przestudzoną wodę oraz sok wymieszany z mąką ziemniaczaną, żółtkami i skórką z cytryn. Cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masa się zetnie.

Gdy masa wystygnie, można przygotować bezę. W tym celu do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec, cały czas ubijając, dodajemy małymi porcjami cukier i mąkę ziemniaczaną.

Na wystudzone ciasto wykładamy masę cytrynową, a następnie ubite białka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec do czasu, aż wierzch bezy się zetnie i nieco zrumieni. Potrwa to ok. 10-15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 80 stopni i piec jeszcze ok. 20 minut. Dzięki temu beza wyschnie, ale nie stwardnieje nadmiernie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...