sobota, 20 września 2014

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków to najcudowniejsza rzecz pod słońcem. Nie wyobrażam sobie bez niego zwykłego, czerwonego barszczu, ani barszczu ukraińskiego. Przyrządza się go bardzo prosto - poza burakami i czosnkiem potrzebny jest w zasadzie tylko czas.

Jeśli robicie barszcz gotując po prostu buraki,choć raz spróbujcie zrobić go na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Gwarantuję, że już zawsze będziecie przyrządzać go w ten sposób!


Składniki (na ok. 2 litry zakwasu): 

  • 5 sporych buraków
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru
  • piętka od razowego chleba na zakwasie

Sposób przygotowania:

Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry i włożyć do ok. 4-5 litrowego słoja lub kamionkowego garnka (takiego do kiszenia ogórków). Dodać obrane, całe ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.

W ok. 2,5 litra przegotowanej, gorącej wody rozpuścić 1 łyżkę cukru. Gdy będzie letnia, zalać nią buraki. Woda musi je przykryć, nie mogą wystawać ponad nią. Na wierzch włożyć piętkę od chleba.

Słój zabezpieczyć gazą, by nie dostały się do niego muszki owocówki i postawić w ciemnym miejscu (np. w szafce), w temperaturze pokojowej.

Zakwas będzie gotowy po 3-4 dniach - wtedy należy go zlać przez sito. Powinien być dość gęsty i mieć piękną, rubinową barwę. W szklanej, najlepiej ciemnej butelce można przechowywać go w lodówce ok. 2 tygodni.

Na duży garnek barszczu wystarczy jedna szklanka zakwasu.






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...