niedziela, 1 marca 2015

Gulasz z serc indyka z kurkami

Podroby mają chyba więcej przeciwników niż zwolenników. I o ile jestem w stanie przyjąć argumentację tych, którzy nie jedzą wątróbki czy nerek, bo to organy filtrujące i mogą odkładać się w nich szkodliwe substancje, to w przypadku serc argument ten jest całkowicie chybiony. Serce to sam mięsień!

A na tych, którzy mimo to odmawiają konsumpcji, sposób jest prosty - serca należy pokroić tak drobno, by nie było widać, co to za mięso ;)

Składniki (na średniej wielkości garnek):

  • ok. 1 kg indyczych serc
  • 250 g kurek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 niezbyt duże marchewki
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 2 goździki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:


Serca dokładnie umyć, tak by usunąć pozostałości krwi. Odciąć i odrzucić górną część każdego serca, w której są osadzone naczynia krwionośne. Drobno pokroić, zalać wodą z dodatkiem 2 łyżek octu i odstawić na ok. 15 minut.

Po tym czasie serca odsączyć na sicie i jeszcze raz dokładnie przepłukać. Przełożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 45 minut.

Ponownie odsączyć na sicie, włożyć z powrotem do garnka i zalać 2 szklankami wrzącego bulionu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, gałkę muszkatową, imbir, paprykę i goździki i gotować pod przykryciem 15 minut. Dodać kurki i gotować kolejny kwadrans.

Marchew pokroić w talarki. Dodać do serc i gotować, aż będzie miękka (potrwa to ok. 15 minut).

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorące.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...