wtorek, 30 września 2014

Pieczony kalafior

Kalafior jest odmianą kapusty. Powstał prawdopodobnie w wyniku mutacji uprawianego brokuła i nie występuje na stanowiskach naturalnych. Jadalną częścią kalafiora jest kwiatostan.

W Polsce kalafiory zaczęto uprawiać na przełomie XVI i XVII w., co wskazuje na to, że został sprowadzony przez królową Bonę, która nie wyobrażała sobie kuchni bez włoszczyzny.

Kalafiory można przyrządzać na wiele sposób; tym razem zdecydowałem się go upiec i podać z zasmażką, parmezanem i natką pietruszki.

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 spory kalafior lub 2 mniejsze
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 6 łyżek tartej bułki
  • ok. 50 g tartego parmezanu
  • garść natki pietruszki
  • ok. 4 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, nasmarować oliwą, posolić i posypać pieprzem. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 30 minut.

Ok. 5 minut przed końcem zapiekania kalafiora przygotować zasmażkę - na patelni stopić masło, dodać tartą bułkę i mieszać do czasu, aż przybierze złotą barwę.

Wyjętego z piekarnika kalafiora wyłożyć na talerz, posypać zasmażką, startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Podawać gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...